Play Free Online Games Jeux de puzzle Puzzle Spiele Jogos De Puzzle Juega a juegos

English version

Spela alfabetet på tid online

Tid: 0 s – Ditt rekord: 0 s – börja omnollställ rekord

a b c d e f g h i j k l m n o
p q r s t u v w x y z å ä ö  

Hur fort kan du skriva alfabetet? Testa dig själv och spela Alfabetet på tid online så får du veta. Du kan spela så många gånger du vill och det är helt gratis. Tipsa gärna kompisar och utmana varandra om vem som kan skriva alfabetet på kortast tid.

Så spelar du alfabetet på tid online

Spelet går ut på att skriva det svenska alfabetet från A till Ö så fort som möjligt. Det finns totalt 29 bokstäver och tidtagningen startar så fort du börjar skriva. Du måste skriva bokstäverna i korrekt ordning och varje gång du skriver rätt bokstav lyser den upp i grönt. Skriver du fel blir bokstaven röd och du måste skriva rätt för att kunna gå vidare till nästa bokstav. När du kommit till ö är spelet över och tiden stoppas automatiskt.

Du behöver inte spela klart en runda om du inte vill, utan du kan när som helst börja om genom att trycka på mellanslag. Det går också bra att klicka på knappen ”börja om” ovanför spelet för att starta en ny omgång.

Tidtagning och bästa tid

Som vi nämnde tidigare så går spelet på tid. Strax ovan spelplanen finns en timer som visar hur många sekunder som gått. När du är klar stoppas timern och du kan se hur lång tid det tog för dig att skriva hela alfabetet. Tiden presenteras i sekunder och hundradelar.

Intill timern ser du din bästa tid så att du kan hålla reda på ditt tidsrekord. Vill du nollställa rekordet klickar du på knappen ”nollställ rekord” uppe till vänster i fönstret.

Alfabetet på tid online

Snabbaste tiderna

Med övning kan du komma ned i mycket snabba tider. Allt under 4 sekunder är snabbt, men de riktigt snabba klarar det på 2 sekunder eller mindre. Vi har hört ett rykte om ett svenskt rekord på 1 sekund och 42 hundradelar, men om ryktet stämmer eller inte kan vi inte bekräfta. Inte heller om det fortfarande står sig. Den som är nyfiken kan kanske hitta information i Guinness rekordbok.

Smidigt och gratis att spela online

Vill du testa hur snabbt du kan skriva alfabetet? Då är vårt spel riktigt smidigt då tidtagningen sker helt automatiskt. Du behöver alltså inte klicka igång tidtagningen manuellt, något som annars skulle kunna kosta flera värdefulla hundradelar. Genom att spela online kan du också enkelt se när du fyllt i fel bokstav och börja om från början när du vill. Självklart spelar du alfabetet på tid gratis hos oss.

Tips för att bli snabbare

Vill du bli riktigt snabb? Då kanske våra tips kan vara till hjälp.

  • Öva! Ge inte upp, varje spelomgång för dig närmre en bättre tid även om det känns väldigt avlägset.
  • Prova olika tangentbord, en del är enklare att skriva på än andra.
  • Ta pauser. Både fingrar och hjärna behöver vila för att kunna prestera.
  • Hitta någon att tävla mot. Att tävla mot någon annan kan vara en bra sporre som skärper sinnena lite extra.

Populärt i flera länder

Att skriva alfabetet så fort som möjligt är inte bara ett fenomen och en sport i Sverige. Spelet är också populärt i flera andra länder. 2017 hamnade SK Ashraf i Guinness rekordbok när han skrev det engelska alfabetet i rätt ordning och med mellanslag mellan varje bokstav på tiden 3,37.

Olika varianter av spelet

Man kan spela alfabetet på tid på många olika sätt. Andra varianter kan vara att skriva så snabbt som möjligt på en pekskärm, att skriva med en hand eller att blunda. Eftersom man kan variera upplägget en hel del kan man alltid testa att sätta upp andra regler om man känner att man vill ha en ny utmaning. Brukar du spela med två händer kan du till exempel nollställa rekordet och börja spela med en hand istället.

Tävlingsupplägget avgör hur bra tid man kan förvänta sig att få. Därför kan man inte jämföra olika tider om man inte har haft exakt samma tävlingsupplägg.

Det går inte heller att jämföra tider för olika alfabet eftersom de kan innehålla olika antal bokstäver. Därför kan man till exempel inte jämföra tider för det engelska alfabetet med tider för det svenska då det svenska alfabetet innehåller tre bokstäver mer.

Alfabetet på tid FAQ

Behöver jag ladda ner något program för att kunna spela alfabetet på tid?

Svar: Nej, men du behöver ha flash installerat på datorn

Kan jag tävla mot andra?

Svar: Vi visar inte vad andra spelare har för resultat, men du kan alltid berätta om spelet för dina vänner och fråga vad de har fått för tid.

Jag har kört fast, är det verkligen möjligt att få en bättre tid än 2 sekunder?

Svar: Ja, övning och åter övning är hemligheten! Försök hitta en bra fingersättning. Testa gärna olika tangentbord, det kan vara lättare att skriva på vissa.

Hur spelar jag?

Svar: Det är lätt! Skriv bokstäverna i alfabetisk ordning, ett tidtagarur startar så fort du tryckt ner första bokstaven och stannar så fort du kommit till sista.

Varför ska jag skriva alfabetet på tid?

Svar: För att det är roligt! Dessutom får hjärnan lite motion och du lär dig var tangenterna sitter på tangentbordet, även de man kanske sällan använder som X, Z och Q.